Anna Rasmussen - når virkeligheten biter deg i ræva

Juristforbundet la i november ut en artikkel om barn i sosiale medier, om det at mange foreldre faktisk krenker barn etter personvernloven ved å dele bilder og personlige opplysninger. Sara Eline Grønvold stiller i artikkelen et meget interessant spørsmål:

- Når det gjelder prinsippet om barnets beste, er det svært viktig å huske at dette prinsippet ikke kan snus på hodet. Det er ikke slik at handlinger som «ikke er til skade for barnet» oppfyller prinsippet. Handlingen skal være nettopp til barnets beste. Hvor mange tenker egentlig over dette før de legger ut bilder av barnet sitt?

Nå snakker jeg ikke om bestemødre som velmenende legger ut bilder av barnebarna sine eller foreldre som legger ut bilde av syke barn, dette har det heldigvis blitt mye mindre av og privatpersoner ser ut til å ha forstått hva man ikke bør poste på sosiale medier. Jeg snakker om mennesker som blogger om livene sine, og som med vitende og vilje eksponerer barna sine for resten av verden. Barneskuespillere og barnemodeller beskyttes av arbeidsmiljøloven, mens bloggerbarna er på jobb hele tiden. De eksponeres i alle mulige tenkelige situasjoner, og de har ingen mulighet til å regulere hva som deles om dem.

Disse barna vokser opp på nettet, og alle som vil, kan finne hva de heter, hvordan de ser ut, hvor de bor, hva de har på seg når de går i barnehage, hvilke bamser de liker, hva de er redde for, kort sagt, mye informasjon som kan brukes til å komme i kontakt med barnet. Det er nettopp dette som er argumentet til Anna Rasmussen når hun sier til VG at hun vurderer privat skole eller hjemmeundervisning for sin eldste datter:

- Det er for å ivareta sikkerheten hennes. Jeg er sikker på at Michelle hadde hatt det best på en vanlig, offentlig skole, men sikkerheten hennes er viktigere enn noe annet, sier hun. 

Anna Rasmussen har derfor valgt privat barnehage til alle barna, og dette er argumentet hennes:

- Frykten er at Michelle er i barnehagen, og at hvem som helst kan komme og snakke til henne over gjerdet. Det kan være pedofile som har vært innom bloggen, sier hun. 

VG's reporter stiller da det betimelige spørsmålet:

- Gjør dette at du er mer nøye enn før på hva du deler om barna på bloggen?

- Jeg deler det samme som jeg har gjort før, som er bilder av barna. Jeg deler aldri nakenbilder av dem, og jeg skriver ikke om deres følelser eller tanker, sier Rasmussen. 

Anna, jeg tar det et steg lenger, jeg. Du har eksponert barna dine på nett fra dag 1, og du har delt så mye at barna dine nærmest er allemannseie. Disse barna har ingenting de skulle ha sagt i forhold til din bruk av bilder og historier, og du bruker dem fordi du tjener godt med penger på å gjøre det. Det vil komme en dag da barna dine blir oppmerksomme på hvor mye informasjon det ligger om dem ute på åpent nett. Hva skal du si til dem når de kommer og spør? Vil du være ærlig og si at du har solgt privatlivet deres? Vil de synes det er greit at titusenvis av daglige lesere har fått følge dem gjennom alle milepæler de første leveårene deres? For ikke å snakke om at titusenvis av mennesker får ta del i foreldrenes aktiviteter, dagligliv og konflikter. 

Jeg har tatt for meg Anna Rasmussen så langt, fordi dette intervjuet ble publisert i dag. Jeg har likevel lyst til å nevne noen flere bloggere som virker å ha mistet grepet om virkeligheten når det gjelder eksponering av sine barn og seg selv på egen blogg, på Snapchat og på Instagram. Disse er Caroline Berg Eriksen (alias Fotballfrue), Camilla Øverstad (VillaPaprika) og Anne Brith Davidsen (Anne Brith). Her deles det over en lav sko, og til tider er innholdet som deles så ukritisk at jeg stiller meg uforstående til at Nettavisen fortsatt går god for det som publiseres på de to sistnevnte bloggene, der mye sogar havner på forsiden til nettavisen.no.

Da blogg som fenomen virkelig tok av i Norge var skatteetaten raskt ute med å regulere inntektene til bloggerne. Hvorfor gjøres det ingenting for å sikre bloggerbarna juridisk? Hvilke konsekvenser vil det få for disse barna at deres liv er allemannseie? Hvor skal dette ende? 

Bildet hentet herfra.

 

4 kommentarer

Elevele

17.02.2017 kl.19:38

Interessant innlegg og garantert noe mange lurer på :)

17.02.2017 kl.21:29

Interresant innlegg. Tror mange av oss bør tenke over dette, ikke bare de kjente:)) ønsker deg en flott kveld:))

Grete Skaar

17.02.2017 kl.23:17

Interessant innlegg!

kattemamma88

18.02.2017 kl.00:50

Et tankevekkende innlegg :)

Skriv en ny kommentar

fabelastisk

fabelastisk

45, Trondheim

Ungdomsskolelærer som elsker strikking, hagearbeid og dyr. Brenner for psykisk helse og jobber for å fjerne tabuet rundt seksuelle overgrep og psykiske lidelser. Noen av postene mine kan ha triggende innhold, som skildringer av overgrep, og skadelig bruk av mat. Les med respekt og ta vare på deg selv.

Kategorier

Arkiv

hits